Zin in een soepje?

Wij genieten van de variatie in geuren en smaken … jij ook?

Het is een gure, regenachtige middag in februari, met een koude snijdende wind die om het huis giert. Echt zo'n dag om eens lekker binnen te blijven en … bij de dansende vlammetjes van de haard weg te dromen met een kop fluweelzachte erwtensoep met stevig roggebrood.

Culinaire variatie
Uit zak of pot voor als je weinig tijd hebt, op basis van water met een bouillonblokje of … net als vroeger bij oma thuis helemaal zelf bouillon trekken met verse ingrediënten. Voor welk culinair niveau je ook kiest, er zijn oneindig veel variatie mogelijkheden. Laat je eigen creativiteit z'n gang gaan, geïnspireerd door smaken uit het seizoen of recepten van over de hele wereld. Want … waar op onze aardbol ook, iedereen eet soep!

Slim koken
Heb jij aan het einde van de week wel eens restjes groenten liggen? Maak hiermee dan ook eens soep. Een mooie manier om voedselverspilling tegen te gaan. Eventueel aangevuld met granen, noten, peulvruchten of zaden en je hebt je eigen heerlijke duurzame maaltijd op tafel staan.

Wereldreis afleggen met de tong?
Dat kan met de volle, smaakvolle, avontuurlijke soepen van De Kleinste Soepfabriek. Geïnspireerd door verre landen, bereid volgens het slow cooking principe. Bijzondere soepen die je thuis ook vers kunt maken, doordat de Kleinste Soepfabriek ze gebundeld heeft in het Soepboek.

Voorproeven met een Palestijnse olijfoliesoep met linzen?

Wat heb je nodig (voor circa 2½ liter soep)?

  • 1,8 lt water
  • 200 gram aardappel (geschild en in blokjes)
  • 120 gram rode splitlinzen
  • 120 gram tomatenpuree
  • 100 gram gesneden ui
  • 70 cc olijfolie (lekker veel, maakt de soep soepel)
  • bosje bladkoriander
  • 4 teentjes knoflook (geplet en fijngesneden)
  • zonnebloemolie
  • aardappelzetmeel (om de soep te binden)
  • 15 gram zeezout (of minder naar smaak)
  • 1 theelepeltje gemalen komijn
  • snufje chilipoeder
  • zwarte peper.

Hoe maak je het?

  • Was de rode splitlinzen en kook ze in ruim water tot ze uit elkaar vallen.
  • Fruit ondertussen de uitjes zacht in wat zonnebloemolie. Bak de specerijen de laatste 2 minuten mee zodat de komijn heerlijk gaat geuren.
  • Voeg alle ingrediënten (behalve de olijfolie en bladkoriander) toe en laat het koken tot de aardappelen gaar zijn.
  • Voeg als laatste de olijfolie toe. Serveer met fijngesneden bladkoriander.

Tip: lekker met plat Turks brood, een kneep citroensap en voor de liefhebber extra olijfolie.