Wat doe jij met restjes?

Met overgebleven eieren, overrijp fruit en restjes brood maak je de lekkerste gerechten!

Misschien moeilijk om te geloven maar …

Volgens cijfers van de Rijksoverheid belandt ongeveer 14% van de boodschappen in Nederland ongebruikt in de vuilnisbak. Dat gaat wellicht grotendeels ongemerkt. Doordat je elke dag een klein beetje weggooit. Of doordat je met al je goede bedoelingen restjes bewaart, maar het een paar dagen later alsnog weggooit omdat je niet goed weet wat je ermee kunt. Herkenbaar? Zonde natuurlijk, want … met restjes kun je nog alle kanten op!

Creatief koken met kliekjes is niet moeilijk
Heb je eieren over? Maak eens een eiersalade of hartige taart! En met overrijp fruit maak je de lekkerste smoothies, jam, bananenbrood of… Wat denk je van een dressing van overrijp fruit gemixt met olijfolie, azijn, kruiden en specerijen? Of een vleessaus van fruit, bouillon en balsamico azijn?

Tot de allerlaatste kruimel
Boterhammen die zijn blijven liggen, kapjes die niet iedereen lekker vindt … Misschien denk je dat er veel creativiteit nodig is om die stapel oude, net iets te knapperige, boterhammen nog om te toveren tot iets lekkers. Toch is dat helemaal niet moeilijk! Van oud brood maak je eenvoudig weer de lekkerste sneetjes. In de vorm van een tosti, bruschetta's, door ze te roosteren of er lekkere warme zoete wentelteefjes van te bakken. En … ook wel eens aan paneermeel, broodpap, een broodsalade of croutons gedacht?

Versier je salade of soep met pittige zelfgemaakte croutons

Wat heb je nodig?

  • 2 sneetjes oud brood
  • 1 teentje knoflook
  • (verse) kruiden naar keuze
  • een mespuntje chilipeper
  • olijfolie

Hoe maak je het?

  • Snijd of scheur het brood in stukjes.
  • Doe de stukjes brood in een kom of voorraad doosjes met deksel (zodat je gemakkelijk kan mengen door te schudden) en besprenkel deze met olie.
  • Pers hierboven de knoflook uit en voeg de kruiden en chilipeper toe. Meng het geheel goed.
  • Leg de croutons op een met bakpapier bekleedde bakplaat en plaats ze, terwijl je ze regelmatig omschept, 25 minuten in op 175 °C voorverwarmde oven.

Tip: Geen oven? Je kunt de broodstukjes ook in een koekenpan lekker bruin en knapperig bakken.