Andere producten

← Terug naar Granen

Boekweit

Boekweit behoort net als rabarber tot de grassen, maar wordt vaak binnen het rijtje granen genoemd. Het komt van oorsprong uit Centraal-Azië en groeit op kleine schaal ook in Nederland. De kleine, driehoekige zaadjes lijken een beetje op beukennootjes en hebben een voedingswaarde die vergelijkbaar is met die van graan.

Ken je oud-Hollandse gruttenpap nog? Dat zijn in karnemelk gekookte boekweitgrutten die vroeger in Nederland veel gegeten werden met boter en stroop. Ook gebruikten onze voorouders boekweitmeel voor het bakken van pannenkoeken. De bekende  Bretonse crêpes en blini's, kleine luchtige Russische pannenkoekjes, worden ook van boekweitmeel gemaakt. Ook kun je van boekweit heel gemakkelijk een lekkere smeuïge puree maken of het in gekookte vorm eten bij de warme maaltijd. Wanneer je boekweit voor het koken eerst even in een koekenpan roostert, krijgt het een lekkere nootachtige smaak en verkort je de kooktijd. Nog een tip: klem nadat je het vuur laag hebt gezet een dubbelgevouwen theedoek tussen de pan en het deksel om te voorkomen dat de boekweit klef wordt. Boekweit is van nature glutenvrij.