Andere producten

← Terug naar Olie

Olijfolie

Olijfolie is één van de meeste bekende oliën. Deze is na het persen direct te gebruiken. Extra bewerken (raffineren) hoeft niet. Deze onbewerkte olie is de ‘extra vierge’ olijfolie met de meest uitgesproken smaak en gezonde onverzadigde vetzuren.

Er zijn veel verschillende soorten olijfolie, alleen al door uiteenlopende grondsoorten, standplaatsen en olijfsoorten. Afhankelijk van het ras kan de olijfolie een zachte aromatische, fruitige, pittige of iets zure smaak hebben. Ook de graad van rijping, de manier van persen en de zorg in het hele productieproces hebben invloed op de kwaliteit van de smaak. De onbewerkte 'extra vierge' olijfolie (ook wel vloeibaar goud genoemd) is vooraf geschikt om koud te gebruiken in bijvoorbeeld salades of marinades. Je kunt extra vierge olijfolie ook verhitten, maar niet op te hoog vuur want dan gaat de smaak deels verloren en dat is zonde. Tip: een scheutje extra vierge olijfolie over afgegoten pasta is erg lekker.